2016 januári kutatási eredmények – Tárki

Őrzi, illetve kismértékben még növelte is előnyét a Fidesz-KDNP az elmúlt negyedévben, miközben bal- és jobboldali ellenzéke együtt sem vonz annyi szavazót, mint a kormánypártok – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, januári pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Az elmúlt három hónapban a parlamenti pártok támogatottságában alig találunk változást, egyedül a kormánypártok enyhe erősödése emelhető ki, így a Fidesz-KDNP vezető helyét továbbra sem veszélyezteti egyetlen ellenzéki párt sem. Az ellenzéken belül a két erősebb párt, az összességében második helyezett Jobbik tábora közel kétszerese a harmadik helyezett MSZP-ének, a baloldali pártokat (MSZP, DK, Együtt és PM) egy tömbként kezelve, azaz táborukat összesítve pedig azt találjuk, hogy a baloldali és szélsőjobb ellenzék lényegében azonos méretű szavazótáborral rendelkezik 2016 januárjában.
  • A fentiek mögött a pártok támogatottsága október és január között alig mutat lényegi változást: a teljes népességen belül a kormánypártok 28%-ot követően 31%-os támogatottságot értek el, míg a többi párt esetében változatlan eredményeket találunk. A Jobbik 13% után 12%-on, az MSZP mindkét hónapban 7%-ot, a Demokratikus Koalíció 3%-ot, a Párbeszéd Magyarországért 1%-ot ért el, az Együtt az októberi 1%-ot követően januárban 2%-on áll, az LMP pedig nem mozdult el a 2%-os eredménytől. A teljes népességen belül a bizonytalanok és nem válaszolók aránya januárra 42%-ra csökkent az októberi 45% után.
  • A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP az őszi 51% után szintén kismértékben, 54%-ra növelte szavazótáborát, míg a Jobbiké 23% után 20%-ra, az MSZP-é pedig 14%-ról 12%-ra csökkent. A többi párt támogatottsága lényegében változatlan: a Demokratikus Koalíció 6%-os és a Párbeszéd Magyarországért 1%-os támogatása megmaradt, az Együtt pedig az októberi 1% után januárban 3%-on áll, és az LMP eredménye sem változott, 4%-on maradt.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% + 3 % 54% + 3 %
MSZP 7% +/- 0 % 12% – 2 %
DK 3% +/- 0 % 6% +/- 0 %
Együtt 2% + 1 % 3% + 2 %
PM 1% +/- 0 % 1% +/- 0 %
LMP 2% +/- 0 % 4% +/- 0 %
Jobbik 12% +/- 0 % 20% – 3 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 42% – 4 % 1% +/- 0 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2016. január 15-20.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék