2016 januári kutatási eredmények – Századvég

A Századvég legfrissebb pártpreferencia-felmérése szerint januárban tovább erősödött a Fidesz-KDNP, ezzel stabilan őrzi vezető pozícióját a politikai térképen. Az ellenzéki pártoknál a Jobbik támogatottsága csökkent, a baloldalra pedig továbbra is a belső szavazói mozgások jellemzőek.

Összefoglaló

  • Az elmúlt hónapok legfontosabb tendenciája a hazai pártok támogatottsági adatai tekintetében a kormánypártok újabb erősödése volt. A Fidesz–KDNP előnye továbbra is stabil az ellenzéki pártokkal szemben, jelenleg a teljes népesség 33 százaléka támogatja.
  • A Jobbik tovább gyengült, jelenleg 12 százalékon áll. A MSZP-re a lakosság 8, a Demokratikus Koalícióra 7 százaléka voksolna, az LMP-t 5, az Együttet pedig 1 százalék támogatja. Egyéb pártokra a lakosság 2 százaléka szavazna. A pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya 2016. január végén 32 százalék.
  • A kutatás tanúsága szerint a biztos szavazó pártválasztók körében is erősödtek a kormánypártok. Ebben a körben 45 százalék voksolna a Fidesz–KDNP-re, 22 százalék a Jobbikra, míg 14 százalék az MSZP-re. A biztos szavazók 10 százaléka választaná egy most vasárnap tartandó parlamenti választáson a DK-t, 5 százaléka az LMP-t, 2 százaléka az Együttet. Más politikai pártokra a biztos szavazók összesen 2 százaléka szavazna, ezek támogatottsága (pl. Liberálisok, PM, MOMA) egyenként nem éri el az 1 százalékot.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 33% + 2 % 45% + 4 %
MSZP 8% +/- 0 % 14% – 2 %
DK 7% + 1 % 10% + 2 %
Együtt 1% – 1 % 2% +/- 0 %
LMP 5% +/- 0 % 5% +/- 0 %
Jobbik 12% – 3 % 22% – 4 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 34% + 1 % 2% +/- 0 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2016. január 22-26.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék