2016 februári kutatási eredmények – Századvég

Februárban a kormánypártok változatlan fölénnyel vezetik a pártok rangsorát. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 34 százalék, a biztos szavazók esetében pedig 46 százalék. A legerősebb ellenzéki párt a Jobbik.

Összefoglaló

  • A Századvég február végén készített országos felmérésének tanúsága szerint a Fidesz-KDNP-t a teljes népesség 34 százaléka támogatja. Ugyanebben a körben a Jobbik 13, az MSZP pedig 9 százalékon áll. Negyedik a DK 6 százalékkal, őt követi az LMP 4, majd az Együtt 1 százalékkal. A politikai baloldal kisebb pártjai egyfelől növelik a baloldal fragmentáltságát, ugyanakkor külön-külön nem érik el az 1 százalékot sem a teljes választói körben. Ilyenek a PM vagy a Liberálisok.
  • A február a biztos szavazó pártválasztók körében sem hozott meglepetéseket annak ellenére, hogy a hónapot éles politikai viták és demonstrációk tarkították. Ebben a körben a kormánypártok 46 százalékon állnak – ez a pozíció megfelel a 2014 tavaszán elért választási eredménynek. A Jobbik támogatottsága ennek a fele, azaz 23 százalék. Az MSZP ebben a körben 14, a DK 9, az LMP pedig 4 százalékot ér el. A kisebb baloldali szervezetek, mint az Együtt, a PM vagy a Liberálisok ebben a dimenzióban is az 1 százalék körüli szürke zónában teljesítenek.
teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% + 1 % 46% + 1 %
MSZP 9% + 1 % 14% +/- 0 %
DK 6% – 1 % 9% – 1 %
Együtt 1% +/- 0 % 1% – 1 %
LMP 4% – 1 % 4% – 1 %
Jobbik 13% + 1 % 23% + 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 33% – 1 % 3% + 1 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2016. február 20-25.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék