2016 februári kutatási eredmények – Nézőpont Intézet

Egyetlen ellenzéki párt sem tudta növelni támogatottságát a pedagógustüntetések hatására, sőt az MSZP-tábor még csökkent is – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából, 2016. február 12-17. között végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • A felmérés arra is rámutat: noha a Jobbik a tavaly szeptemberi 17 százalékos támogatottságához képest 6 százalékpontot veszített a teljes felnőtt népesség körében, a legvalószínűbb listás eredményeket nézve meg tudta tartani 800 ezer, illetve 1 millió fő között ingadozó aktív szavazói táborát.
  • A Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártversenyt. Februárban a megkérdezettek 31 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikai értelemben azonos a januári 32 százalékkal.
  • Az ellenzéki pártok versenyében helyreállt az előző hónapban a szocialisták javára minimálisan kibillenő Jobbik-MSZP erősorrend. A Jobbik támogatottsága nem változott ugyan érdemben (ezúttal 11 százalékos a januári 10 százalék után), a szocialistákkal viszont a januári 11 százalék helyett most csak 8 százalék szimpatizál. Az MSZP támogatottsága a teljes felnőtt népesség körében így 3 százalékponttal csökkent egyetlen hónap alatt.
  • Más pártok támogatottságában még ilyen mértékű változások sem történtek: a DK 6, az Együtt és a PM 1-1, az LMP pedig 3 százalékos táborral bír.
  • A legvalószínűbb listás eredmény (potenciális szavazók) alapján a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 23, MSZP 11, a DK 10, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékon áll.

  • A februári közvélemény-kutatás adatai alapján összességében elmondható: nem tudott profitálni az ellenzék a pedagógustüntetésből.
  • A baloldalon belüli állandó versenyhelyzet februárban a DK-nak kedvezett jobban: Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága ismét közelebb került a szocialista pártéhoz. Ebben minden bizonnyal szerepet játszhat az ex-kormányfő aktív médiaszereplése is a DK-kongresszus kapcsán.

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% – 1 % 44% +/- 0 %
MSZP 8% – 3 % 11% – 4 %
DK 6% + 1 % 10% + 3 %
Együtt 1% +/- 0 % 2% +/- 0 %
PM 1% +/- 0 % 1% +/- 0 %
LMP 3% +/- 0 % 5% +/- 0 %
Jobbik 11% + 1 % 23% +/- 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 39% + 2 % 4% + 1 %

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2016. február 12 -17.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék