2016. decemberi kutatási eredmények – Századvég

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében. A Jobbik összességében gyengült, így a pártot akár újra beérhetik a szocialisták a teljes népesség körében” – derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb, decemberi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Századvég 2016 decemberében készült pártpreferencia-kutatása szerint a kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében. A Fidesz-KDNP ma jóval erősebb, mint négy évvel korábban, az előző kormányciklus azonos időszakában. A Jobbik összességében gyengült, így a pártot akár újra beérhetik a szocialisták a teljes népesség körében.
  • 2016. december elején a Fidesz-KDNP 32 százalékon áll a teljes népesség körében, vagyis továbbra is stabilan vezet a pártok rangsorában – derül ki a Századvég legfrissebb felméréséből. Ez az eredmény az előző ciklus azonos időszakához képest jóval kedvezőbb, 2012 végén ugyanis 22 százalék volt. Az ellenzéki pártok közül a Jobbikra a választópolgárok 11 százaléka adná szavazatát. Az MSZP erősödni tudott, jelenleg 10 százalékon áll, azaz újra megközelítette a Jobbikot. A felnőttkorú lakosság 4–4 százaléka szavazna az LMP-re, illetve a DK-ra, míg az Együtt 1 százalékon áll a teljes népességen belül. Más pártra a megkérdezettek 3 százaléka voksolna, a bizonytalanok aránya jelenleg 35 százalék.
  • A kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is jelentős, ebben a közegben 47 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága. Négy évvel korábban, a politikai ciklus azonos időszakában, a Századvég közvélemény-kutatása szerint ez az arány 40 százalék volt. A Jobbik a biztos szavazók körében gyengült, támogatottsága jelenleg 19 százalék, míg az MSZP-re 16 százalék szavazna. Az LMP és a DK egyaránt a biztos szavazó pártválasztók 6–6 százalékát tudhatja maga mellett. Az Együtt támogatottsága ebben a közegben 2 százalék, más pártot pedig a biztos szavazók 4 százaléka választana.

Századvég, Stabil Fidesz, gyengülő Jobbik

Századvég_december

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% — 1 % 47% +/– 0 %
MSZP 10% + 1 % 16% + 1 %
DK 4% +/– 0 % 6% +/– 0 %
Együtt 1% — 1 % 2% +/– 0 %
PM 0% +/– 0 % 0% +/– 0 %
LMP 4% +/– 0 % 6% +/– 0 %
Jobbik 11% — 1 % 19% — 2 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 38% + 2 % 4% + 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

2016. december 2–6.