2016. augusztusi kutatási eredmények – Iránytű

A Fidesz-KDNP megközelítette éves csúcsát, részben visszahódította a tőle a téli hónapok során elpártolt bizonytalanokat  – derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb, augusztusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A májusi közvélemény-kutatás eredményeihez képest a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül 25-ről 29 százalékra emelkedett, a Jobbik stagnál, 15 százalékos szinten áll. Az MSZP újabb egy százalékpontot javítva már biztosan elmozdult a sokéves mélypontjáról, azonban a korábbi baloldali összefogás erői csak összeadva érik el a Jobbik támogatottságát. A DK a nyári hónapok során erősített, 2016. évi mélypontját májusban érte el, az LMP viszont az elmúlt évek során tapasztalt átlagához képest gyengébben teljesít; az Együtt és a PM továbbra is alig mérhető.
  • A biztos szavazók körében 46 százalékon állnak a kormánypártok, míg 25 százalékon a Jobbik. Az MSZP a biztos szavazó pártválasztók 11, a DK 9 százalékát tudhatja maga mögött. Ebben a tekintetben jobban átrendeződtek az erőviszonyok, mivel az DK erősödött a baloldalon belül. Általában a DK rendelkezik arányaiban a legaktívabb, legelkötelezettebb szavazótáborral – ezt a májusi mérés nem mutatta ki – azonban az augusztusi már igen.
  • Az LMP-re 4 százalék, az Együttre 3 százalék, míg a PM-re, az MKKP-ra, illetve „egyéb pártokra” legfeljebb 1-1 százalék voksolna. Az elmúlt hónapok kis mértékben ugyan, de már láttatják Schiffer András leköszönésének hatását; a párt tavasz elején még 6 százalékon állt.

Iránytű, Több pártválasztó, kevesebb bizonytalan

Iránytű_augusztus

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 29% + 4 % 46% + 1 %
MSZP 8% + 1 % 11% — 1 %
DK 5% + 1 % 9% + 2 %
Együtt 1% +/– 0 % 3% + 1 %
PM 0% — 1 % 0% — 1 %
LMP 3% +/– 0 % 4% — 1 %
Jobbik 15% +/– 0 % 25% — 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 39% — 6 % 2% +/– 0 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2016. augusztus 1-7.