2016 áprilisi kutatási eredmények – Republikon

A Fidesz stabilan őrzi vezető pozícióját a pártválasztók körében, az MSZP pedig továbbra is a legerősebb ellenzéki párt – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb, áprilisi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A pártpreferenciákat áttekintve nagyfokú állandóságról beszélhetünk, hiszen az összes, múlt hónapi eredményekhez viszonyított különbség a hibahatáron belül marad, és a pártok támogatottság alapján kialakuló erősorrendje sem változott az eltelt időben.
  • A kormányzó Fidesz-KDNP szövetség stabilan őrzi vezető pozícióját; őket legtámogatottabb ellenzéki pártként az MSZP, majd a Jobbik követi. A teljes népesség körében további, mérhető támogatottsággal bíró ellenzéki pártok sorrendben a DK, az LMP, az Együtt és a Liberálisok. Továbbra is jelentős azok aránya, akik nem tudnak, vagy nem akarnak pártot megnevezni: a megkérdezett minta alapján a lakosság 38 százaléka tartozik ebbe a körbe.
  • A pártot választani tudók és akarók (tehát a pártválasztók) körében a Fidesz-KDNP 51 százalékos támogatottsággal bír, ami érdemben nem különbözik a múlt havi eredménytől. A választópolgárok e részhalmazában az MSZP 19 százalékon, míg a Jobbik 17 százalékon áll. Őket a Demokratikus Koalíció követi 5%-os, az LMP 4%-os, az Együtt 2%-os eredménnyel, a sort a Liberálisok zárják a pártválasztók 1%-ának támogatását maguk mögött tudva. Egyéb formációt a pártot választani tudó megkérdezettek 1%-a nevezett meg.
  • Az MSZP vezető ellenzéki pozícióját ennél talán szemléletesebben mutatja, hogy a biztos szavazó pártválasztók – vagyis azok, akik egy most vasárnapi választáson biztosan vagy valószínűleg részt vennének, továbbá képesek és hajlandóak arra, hogy meg is nevezzenek egy pártot, amelyre szavaznának – körében nagyobb a különbség a két nagy ellenzéki párt között. A MSZP ugyanis a biztos szavazó pártválasztók 18 százalékának, míg a Jobbik között 15 százalékuk támogatását tudhatja maga mögött.

Republikon_április

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 32% n.a. 51% + 1 %
MSZP 11% n.a. 19% +/– 0 %
DK 3% n.a. 5% — 2 %
Együtt 1% n.a. 2% +/– 0 %
PM 0% n.a. 0% +/– 0 %
LMP 2% n.a. 4% +/– 0 %
Jobbik 10% n.a. 17% +/– 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 40% n.a. 2% + 1 %

Adatfelvétel módja

CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,2%

Adatfelvétel ideje

április