2016 áprilisi kutatási eredmények – Publicus Intézet

A Jobbik szavazók aránya az eddigi mélyponton stabilizálódni látszik, a párt már negyedik hónapja 11 százalékon áll – derül ki a Publicus Intézet Vasárnapi Hírek megbízásából készült legfrissebb közvélemény-kutatásából.

 Összefoglaló

  • A Fidesz támogatóinak csökkenése márciusra megtorpant, és a támogatók aránya harmadik hónapja 23 százalék. Ezzel a párt továbbra is egyértelműen vezet, 1.8 millióan szavaznának rá, ám az elmúlt hónapokban nem tudott visszaszerezni a korábban elvesztett szavazókból. A Fidesz szavazók aktivitása az elmúlt hónapban viszont érdemben csökkent.
  • Az MSZP meg tudta tartani a múlt hónapban szerzett szavazóit, és támogatottsága továbbra is 12 százalék. A pártnak ezzel majd’ 1 millió szavazója van, és továbbra is – hibahatáron belül -, de a Jobbik előtt található. Továbbra is az MSZP szavazói a legaktívabbak, ám aktivitásuk az elmúlt hónapban némileg csökkent.
  • A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, így már negyedik hónapja 11 százalék. A pártnak így kb. 900.000 támogatója van, ami az eddigi mélypontján stabilizálódik. A Jobbik szavazói továbbra is a legkevésbé aktívak, bár az elmúlt hónapban növekedett az aktivitásuk. Ezzel a biztos szavazók körében kiegyenlítettebb lett a verseny az MSZP-vel.
  • A többi párt megítélése érdemben nem változott. Az LMP egy százalékpontot csökkenve 3 százalékon áll ebben a hónapban. A DK megtartotta szavazóinak számát, és továbbra is 4 százalékon áll. Az Együtt támogatóinak az aránya sem változott, a párt ismét 1 százalékon van. A PM, és a MLP ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot.

Publicus_április

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 23% +/– 0 %
MSZP 12% +/– 0 %
DK 4% +/– 0 %
Együtt 1% +/– 0 %
PM 0% +/– 0 %
LMP 3% — 1 %
Jobbik 11% +/– 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 46% + 1 %

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1000 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

április 8-12