2015 szeptemberi kutatási eredmények – Századvég

Szeptemberre magukra találtak a kormánypártok. Az év első felében jellemző bizonytalanság után júniusban mutatkoztak a fordulat első jelei. Mára egyértelművé vált, hogy a Fidesz–KDNP növekedése trendszerű. Az MSZP csökkenése megállt, a Jobbik gyengült.

Összefoglaló

  • A Fidesz–KDNP a teljes népesség körében 2015. szeptember elején 31 százalékon állt, a júniusban megfigyelt növekedés tehát folytatódott. A Jobbik támogatottsága csökkent mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók körében. Jelenleg 15 százalék az előbbi csoportban. Az MSZP pozíciója a teljes lakosság körében változatlan:8 százalék támogatja őket. A DK-ra a lakosság 6, az Együttre pedig továbbra is 2 százaléka szavazna. Az LMP szeptember elején 5 százalékon állt. A biztos szavazó pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága tovább erősödött: 41 százalékos. Második helyen itt is a Jobbik áll, 26 százalékkal, de már csökkenő trendben. Az MSZP zsugorodása megállt a biztos szavazó pártválasztók dimenziójában, sőt 15-ről 16 százalékra javított. Az LMP ebben az összevetésben is 5 százalékon áll. A DK helyzete változatlan (8 százalék). Az Együtt ebben a körben sem ér el jelentősebb eredményt (2 százalék).
  • 2015. szeptember elején a felnőtt népesség negyede (25 százalék) a kormány távozását szeretné, maradását a ciklus végéig pedig a lakosság 71 százaléka. Június óta 6 százalékponttal nőtt a kormány maradása mellett állók, és 8 százalékponttal csökkent a távozását kívánók köre.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 31% + 1 % 41% + 1 %
MSZP 8% +/- 0 % 16% + 1 %
DK 6% + 1 % 8% +/- 0 %
Együtt-PM 2% +/- 0 % 2% +/- 0 %
LMP 5% – 1 % 5% – 1 %
Jobbik 15% – 1 % 26% – 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 33% +/- 0 % 2% +/- 0 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2015. szeptember 1-4.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék