2015 szeptemberi kutatási eredmények – Nézőpont Intézet

A bevándorlás-ügyben kialakult nemzeti egység hatására szeptember végére 5 százalékponttal 34 százalékra erősödött a kormánypárti tábor a teljes népesség körében. A Fidesz-KDNP tábora tavaly szeptemberben, a tervezett internetadó bejelentése előtt volt legutóbb ilyen erős – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • Az illegális bevándorlás elutasítása és a kormányzati bevándorlás-politika támogatása június óta egyre inkább pártkötődéseken átívelő „nemzeti üggyé” vált. A tartós stabilizáció után vélhetően ennek is köszönhető a Fidesz-KDNP táborának szeptemberi erősödése. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében szeptember végére 5 százalékponttal, 34 százalékra erősödött. A szeptember 19-24. között készült reprezentatív közvélemény-kutatás alapján a Fidesz-KDNP tábora tavaly szeptemberben, a tervezett internetadó bejelentése előtt volt legutóbb ilyen erős. A Jobbikkal 17 százalék szimpatizál, ami statisztikailag megegyezik az augusztusi 15 százalékkal. Az MSZP, a DK és az LMP támogatottsága egyaránt a statisztikai hibahatáron belül, egyenként 1 százalékponttal csökkent. A szocialistákkal így a teljes népesség 8, a DK-val 5, míg az LMP-vel 4 százaléka szimpatizál. Az Együtt támogatottsága ezúttal is 1 százalékos, míg az egyéb párttámogatók aránya 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében az augusztusi 34 százalék után most a teljes népesség 28 százalékát teszik ki, a Fidesz-KDNP így vélhetően innen erősödött.
  • A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 44, a Jobbik 26, MSZP 9, a DK 8, az Együtt 2, a Liberálisok 1, az LMP 6, az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig 4 százalékos. A Fidesz-KDNP ezzel a potenciális szavazók között is erősített, a migránskérdés ugyanis tartósan aktivizálta a kormánypártok szimpatizánsi táborát. Ezzel szemben a DK-támogatókat elbizonytalanította a bevándorlási helyzet: a párt potenciális szavazótábora 5 százalékponttal csökkent.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% + 5 % 44% + 4 %
MSZP 8% – 1 % 9% – 1 %
DK 5% – 1 % 8% – 5 %
Együtt 1% +/- 0 % 2% +/- 0 %
PM 0% +/- 0 % 0% +/- 0 %
LMP 4% – 1 % 6% – 1 %
Jobbik 17% + 2 % 26% +/- 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 31% – 4 % 5% + 3 %

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2015. szeptember 19 – 24.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék