2015 szeptemberi kutatási eredmények – Ipsos

Erősödött a Fidesz, a párt a nyár egyértelmű nyertese: júniusban a választókorú népesség 20 százaléka támogatta, most 24 százaléknyian állnak a kormánypárt mögött.

Összefoglaló

  • Szeptemberben az idei év eddigi legjobb eredményét érte el a Fidesz, híveik száma 1,9 millió fő. A rangsor második helyén a Jobbik áll, a nyár elején 15 százaléknyi választóra számíthatott, ezúttal 14 százalékos – 1,1 milliós – a tábora. Valamelyest javított az MSZP, júniusban 9, most 10 százalék tartja magát szocialistának, ez nagyjából 800 ezer főt jelent. A DK és az LMP folyamatosan szoros versenyt fut egymással, rendszerint az előbbinek van némi előnye. Így van most is, a Demokratikus Koalíciót a választóközönség 4 százaléka támogatja, az LMP-t 3 százalékuk – bő háromszázezer és negyedmillió szavazójuk van. Az Együtt-Korszakváltók Pártja megalakulása óta folyamatosan 1 százalékot ért el, ezúttal 2 százalékos a mért adat. A többi politikai erőnek minimális, tizedszázalékokban mérhető tábora van. A nyári hónapokban a pártoktól távolságot tartók aránya nagymértékben, 44-ről 38 százalékra csökkent, a korábban tanácstalan választók zömmel a Fidesz mellett aktivizálódtak.
  • A biztos pártválasztók körében a Fidesz 41 százalékkal vezet, a Jobbik 26 százalékos. Az MSZP ebben az aktív körben 17, a DK 7 százalékot ér el. Az LMP 5, az Együtt 1 százalékot kap a biztos pártválasztói csoportban.
  • A Fidesznek ezen a nyáron úgy sikerült bővítenie a szavazótáborát, hogy aktivizálta a korábban pártot nem találók nagyjából 300 ezres csoportját. Leginkább a harmincas-negyvenes korosztályban sikerült új támogatókat szereznie a kormánypártnak, júniusban 17 százalékos volt itt a támogatói kör mérete, most 31 százalékos. Az átlagos (4 százalékos) növekedésnél nagyobb sikert tudott elérni a kormánypárt még a közép-és felsőfokú végzettségűek, a szellemi munkát végzők körében, valamint a vidéki városokban – e rétegekben az elmúlt negyedévben 8-10 százalékkal gyarapította a táborát. A Fidesz egyetlen kivételtől eltekintve minden társadalmi rétegben a legkedveltebb párt. A 30 év alattiak körében továbbra is a Jobbik népszerűsége a nagyobb: 27 százalék, szemben a kormánypárt 16 százalékával.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 24% + 4 % 41% + 3 %
MSZP 10% + 1 % 17% + 2 %
DK 4% +/- 0 % 7% – 1 %
Együtt 2% + 1 % 1% +/- 0 %
PM 0% +/- 0 % 0% +/- 0 %
LMP 3% – 1 % 5% +/- 0 %
Jobbik 14% – 1 % 26% – 2 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 43% – 4 % 3% – 1 %

 

* Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki: biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2015. szeptember 7-15.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék