2015 októberi kutatási eredmények – Tárki

Jelentősen megnőtt a kormánypártok népszerűsége az elmúlt negyedévben, miközben az MSZP támogatottsága érzékelhetően csökkent, a többi párté pedig lényegében változatlan. A szocialista párt azonban nem csupán veszített a népszerűségéből, hanem az ezredforduló óta futó adatsor tanúsága szerint soha nem volt még ilyen alacsonyan – derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, októberi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • Az októberi vizsgálatot megelőző legutóbbi, júliusi pártpreferencia-kutatáshoz képest a pártok támogatottságában jelentős elmozdulásokat találunk, ami a FIDESZ-KDNP eddig is számottevő előnyének további növekedését hozta. A két kutatás között eltelt a három hónap rendkívüli intenzív időszak volt a migránskrízis révén, amelyből, úgy tűnik, a kormánypártok jelentősen profitáltak, a szocialista párt veszített, a többi párt népszerűségére pedig nem volt mérhető hatással. Az októberre összegyűlt veszteség az MSZP-t valódi mélypontra juttatta: a TÁRKI 2000 januárja óta vezetett pártpreferencia-idősorában a szocialista párt még soha nem volt az idén októberi 7%-kal megegyezően alacsony szinten és a pártválasztók körében most mért 14%-ot is csak egyszer, 2010 novemberében érte el.
  • Ami a pártok népszerűségének pontos állását illeti, a teljes népességen belül a kormánypártok júliusban 22%-os, októberben már 28%-os támogatottságot értek el, míg a legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik népszerűsége változatlan, a nyári 13% után e hónapban 12%-on áll. A baloldali pártok közül az MSZP 11%-ról 7%-ra esett, a több párt támogatottsága pedig lényegében stagnál: az LMP mindkét hónapban 2%-ot, a Demokratikus Koalíció pedig 4% után 3%-ot ért el októberben, míg az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért pedig külön-külön 1%-ot kapott mind nyáron, mind pedig most ősszel. Egyéb pártok összesen 1%-nyi szavazatot gyűjtöttek októberben. A teljes népességen belül csak a bizonytalanok és nem válaszolók tábora 45% maradt, azaz közel minden második választópolgár nem tud vagy nem akar élni választójogával.
  • A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP a júliusi 39% után jelentősen, 51%-ra bővült. Kihívói közül az MSZP 19%-ról 14%-ra esett, a Jobbik pedig 24% után 23%-on áll októberben. A többi pártot nézve a Demokratikus Koalíció 8% után 6%-ot kapna egy “most vasárnapi” országgyűlési választáson, az LMP júliusban és októberben egyaránt 4%-on állt, az Együtt 2%-ot követően 1%-ot, a Párbeszéd Magyarországért továbbra is 1%-os maradt. Egyéb pártok júliusban összesen 2%-nyi szavazatot kaptak volna, ami októberre 1%-ra csökkent.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 28% + 6 % 51% + 12 %
MSZP 7% – 4 % 14% – 5 %
DK 3% – 1 % 6% – 2 %
Együtt 1% +/- 0 % 1% – 1 %
PM 1% +/- 0 % 1% +/- 0 %
LMP 2% +/- 0 % 4% +/- 0 %
Jobbik 12% – 1 % 23% – 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 46% +/- 0 % 1% – 1 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2015. október 16-23.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék