2015 októberi kutatási eredmények – Nézőpont Intézet

Áprilisban a teljes népesség 28 százaléka választotta volna miniszterelnöknek Orbán Viktort, októberre viszont másfélszer többen, a megkérdezettek 43 százaléka nyilatkozott így – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából, 2015. október 17-21. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. A kormányfő támogatottsága az októberben változatlanul 34 százalékon álló kormánypárti táborénál is magasabb. Orbán Viktor támogatottságának erősödése a bevándorlás-ügyben kialakult tartós nemzeti egységnek, valamint annak köszönhető, hogy továbbra sincs ellenfele a pártvezetők között.

Összefoglaló

  • Míg Orbán Viktor támogatottsága erősödött az elmúlt fél évben, Vona Gábort közel feleannyian választanák csak kormányfőnek, mint fél éve. A Jobbik elnökét áprilisban a megkérdezettek 13 százaléka választotta volna miniszterelnöknek, októberben csak 7 százalék. A baloldali pártvezetők közül továbbra is Gyurcsány Ferencet választanák a legtöbben miniszterelnöknek, a DK elnökét áprilisban 10 százalék, októberben a megkérdezettek 7 százaléka tartotta alkalmasnak a posztra. Tóbiás József, Szigetvári Viktor, illetve Schiffer András támogatottsága egyaránt 1 százalékos. Karácsony Gergely PM-es politikust áprilisban még a megkérdezettek 6 százaléka választotta volna miniszterelnöknek, októberben már csak 3 százalék. További 2 százalék egyik pártvezetőt sem választaná kormányfőnek, de nem is tudott erre alkalmas személyt megnevezni. Az e kérdésben bizonytalanok, illetve nem válaszolók aránya 35 százalék.
  • A Fidesz-KDNP tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest, a kormánypárti tábor októberben is változatlanul 34 százalékon áll. A Jobbikkal ugyan szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre viszont 5 százalékponttal 12 százalékra csökkent a párt szimpatizánsi tábora. Az MSZP, a DK, az Együtt, a PM, valamint az LMP tábora statisztikai értelemben nem változott szeptemberhez képest. A szocialisták 1 százalékpontos veszteséggel 7 százalékon, a DK változatlanul 5 százalékon, az Együtt 1 százalékpontos többlettel 2 százalékon, a PM 1 százalékon, míg az LMP változatlanul 4 százalékon áll. Az egyéb párttámogatók aránya most is 3 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében a szeptemberi 28 százalék után ezúttal a teljes népesség 32 százalékát teszik ki.
  • A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 45, a Jobbik 22, MSZP 10, a DK 9, az Együtt 2, a PM 1, a Liberálisok 1, az LMP 5, az egyéb pártok potenciális szavazói tábora pedig ugyancsak 5 százalékos. A potenciális táborok arányának változása mögött a szimpatizánsok egymáshoz viszonyított aktivitásának minimális változása áll, érdemi elmozdulás nem volt a potenciális szavazói táborok esetében szeptemberhez képest.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% +/- 0 % 45% + 1 %
MSZP 7% – 1 % 10% + 1 %
DK 5% +/- 0 % 9% + 1 %
Együtt 2% + 1 % 2% +/- 0 %
PM 1% + 1 % 1% + 1 %
LMP 4% +/- 0 % 5% – 1 %
Jobbik 12% – 5 % 22% – 4 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 35% + 4 % 6% + 1 %

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2015. október 17 – 21.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék