2015 novemberi kutatási eredmények – Nézőpont Intézet

Szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából, 2015. november 14-19. között, 1000 fő telefonos megkérdezésével készült reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy a magyarok kétharmada elégedetlen a baloldal munkájával. Az MSZP számára különösen rossz ómen, hogy közvetlenül a párt kongresszusa előtt a baloldaliak egyharmada még mindig Gyurcsány Ferencet tartja a baloldal vezetőjének, Tóbiás Józsefet csupán 4 százalékuk.

Összefoglaló

  • A Jobbikkal ugyan szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre viszont 5 százalékponttal 12 százalékra csökkent a párt tábora. Novemberre a Jobbik-tábor hibahatáron belül, további 1 százalékponttal 11 százalékra csökkent. Mindez azt jelenti, hogy szeptemberhez képest harmadával kevesebben szimpatizálnak a Jobbikkal, ami egyértelmű csökkenést jelent. Az év vége felé közeledve elmondható, hogy Vona Gábor néppártosodási stratégiája nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Az ősz nyertese továbbra is a Fidesz-KDNP. Tábora szeptemberre 34 százalékra erősödött vissza az előző hónapokhoz képest és novemberben is kitartott a visszaszerzett szinten. A baloldal továbbra sem tudott erősödni. A szocialisták változatlanul 7, a DK 5, az Együtt 1 százalékpontos veszteséggel 1, a PM ugyancsak 1, míg az LMP továbbra is 4 százalékon áll. Az egyéb párttámogatók aránya 2 százalék. A rejtőzködők és nem szavazók összességében az októberi 32 százalék után ezúttal a teljes népesség 35 százalékát teszik ki. Mindez rámutat, hogy az ellenzéki pártoktól elfordulók egyre nagyobb arányban erősítik a rejtőzködők táborát.
  • A várható választási eredményhez legközelebbi adatok (potenciális szavazók) alapján a pártok támogatottsága a következő: a Fidesz-KDNP 48, a Jobbik 22, MSZP 9, a DK 7, az Együtt 2, a PM 1, az LMP 6, az egyéb pártok potenciális tábora pedig 5 százalékos. A potenciális táborok arányát az befolyásolta, hogy bár a Jobbik szimpatizánsi tábora fogyatkozik, a párt támogatói és a kormánypártiak egyaránt aktívabbak, mint az egyre kevésbé aktív baloldali szimpatizánsok.
  • A közvélemény meglehetősen kritikus a baloldali ellenzék megítélésében, a magyarok kétharmada elégedetlen a baloldali pártok munkájával. Míg az MSZP szimpatizánsok inkább elégedettebbek (52 százalék), addig a DK támogatóinak háromnegyede elégedetlen a baloldal teljesítményével. Az MSZP számára különösen rossz ómen, hogy közvetlenül a párt kongresszusa előtt a teljes népesség 18 százaléka, míg a baloldali szimpatizánsok egyharmada még mindig Gyurcsány Ferencet tartja a baloldal vezetőjének. Tóbiás Józsefet csupán a teljes népesség 5, míg a baloldali szimpatizánsok 4 százaléka tartja a baloldal vezetőjének. A baloldal munkájával és az MSZP elnökével szembeni elégedetlenség azt mutatja, hogy a választók – pártkötődéstől függetlenül – érdemi megújulást várnak a baloldaltól.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% +/- 0 % 48% + 3 %
MSZP 7% +/- 0 % 9% – 1 %
DK 5% +/- 0 % 7% – 2 %
Együtt 1% – 1 % 2% +/- 0 %
PM 1% +/- 0 % 1% +/- 0 %
LMP 4% +/- 0 % 6% + 1 %
Jobbik 11% – 1 % 22% +/- 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 37% + 2 % 5% – 1 %

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2015. november 14 – 19.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék