2015 novemberi kutatási eredmények – Medián

A biztos szavazók több mint fele voksolna most a Fideszre. Ekkora fölénnyel közel a ciklus derekához még egy kormánypárt sem vezetett.

Összefoglaló

  • A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP tábora 34 százalékos. Azonos bázison a Jobbik 13, az MSZP 7, a DK 6, az LMP 2, az Együtt 1 százalékos táborral bír.
  • A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 51, a Jobbik 21, az MSZP 11, a DK 9, az LMP 4, az Együtt pedig 2 százalékon áll, az egyéb pártok támogatottsága összesen 2 százalék. A kormánypártoknak még mindig nagy előnyük van az ellenzéki pártokkal szemben, amit mutat, hogy a választani tudó biztos szavazók felének támogatottságát ők bírják, a másik felét pedig többi párt.
  • Korábban még nem fordult elő a Medián felméréseiben, hogy a választások után bő másfél évvel a nagyobbik kormánypárt a választani tudó „biztos” szavazók több mint felének támogatását élvezze, ám most a Fidesz ezeknek a szavazatoknak az 51 százalékát kapná. Arra már korábban is többször volt példa, hogy ennyi idővel a választások után valamelyik ellenzéki párt tudhassa maga mögött a választani tudó „biztos” szavazók abszolút többségét: 1999 decemberében az MSZP-nek 52 százalékos, 2003 novemberében a Fidesznek 51 százalékos, 2007 végére pedig szintén a Fidesznek 64 százalékos volt a támogatottsága. Most viszont az erős kormányoldallal szemben csak töredezett ellenzéket láthatunk. A Jobbik – amely a választások óta átvette a második legerősebb párt pozícióját – az utóbbi fél évben valamelyest gyengült, támogatottsága a májusi rekordmagasságról (16 százalékról) 13 százalékra mérséklődött. Az MSZP népszerűsége a teljes szavazókorú népességre vetítve időközben 7 százalékra apadt – a párt, amely épp a mostani közvélemény-kutatás idején tartotta kongresszusát, utoljára az Antall-kormány első két évében szerepelt ilyen gyengén a Medián felméréseiben.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 34% + 2 % 51% + 1 %
MSZP 7% – 4 % 11% – 4 %
DK 6% + 2 % 9% + 3 %
Együtt 1% – 1 % 2% – 1 %
PM 0% +/- 0 % 0% +/- 0 %
LMP 2% +/- 0 % 4% + 1 %
Jobbik 13% +/- 0 % 21% – 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 37% + 1 % 2% + 1 %

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2015. november 27. – december 1.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1200 fő
Mintavételi hiba: +/- 2,9 százalék