2015 júniusi kutatási eredmények – Századvég

Júniusban – közel fél év után – újra nőtt a kormánypártok támogatottsága. A Fidesz–KDNP fölénye a politikai piacon így továbbra is stabil. A Jobbik vált a legnagyobb ellenzéki erővé. Miközben a baloldal egésze nagyjából stagnált, az MSZP támogatottsága 2015-ben folyamatosan csökkent.

Összefoglaló

  • 2015. júniusban a kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében 30 százalékon áll. Az év eleji csökkenés most újra növekedésbe fordult. A Fidesz–KDNP-t 16 százalékkal a Jobbik, majd – most már jócskán leszakadva – a folyamatosan visszaszoruló MSZP (8 százalék), illetve az LMP (6 százalék) és a DK (5 százalék) követi. Az Együtt szinte eltűnt a térképről idén, jelenleg a felnőtt lakosság 2 százaléka támogatja. 2015 júniusában a megkérdezettek 32 százaléka vallotta magát bizonytalannak, illetve zárkózott el pártpreferenciája közlésétől.
  • A jobboldali politikai konjunktúra változatlan: a magyar felnőttkorú lakosság 46 százaléka támogat jobboldali pártokat (Fidesz–KDNP és Jobbik), míg baloldali–liberális pártokat 15 százalékuk (MSZP, DK, Együtt). Ez a különbség még sokkal markánsabb a biztos szavazók körében: itt a jobboldali szavazók aránya 67, míg a baloldali blokké 25 százalék. Magyarországon hosszú távon lezárulni látszik a kilencvenes éveket és az ezredforduló elejét domináló baloldali–liberális politikai hegemónia.
  • A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága júniusban 40 százalék. Második helyen itt is a Jobbik áll 27 százalékkal, növekedése azonban megállt, ebben a hónapban először veszítettek a támogatottságukból. Az MSZP (15 százalék) látványosan zsugorodik a biztos szavazók körében is, miközben az LMP (6 százalék) és a DK (8 százalék) javít. Az Együtt ebben a körben sem ér el jelentősebb eredményt (2 százalék).

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 30% + 3 % 40% + 2 %
MSZP 8% – 1 % 15% – 2 %
DK 5% + 1 % 8% +/- 0 %
Együtt-PM 2% + 1 % 2% +/- 0 %
LMP 6% + 1 % 6% +/- 0 %
Jobbik 16% – 1 % 27% – 1 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 33% – 4 % 2% + 1 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  biztos szavazó, pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2015. június 10-14.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék