2015 júliusi kutatási eredmények – Tárki

A nyári hőség ellenére befagytak a politikai pártpreferenciák a tavaszi eredményekhez viszonyítva. Az elmúlt negyedévben egyetlen parlamenti párt támogatottsága sem mozdult el számottevően, se fel, se le, derül ki a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. legfrissebb, júliusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A legutóbbi, áprilisi pártpreferencia-kutatáshoz képest a pártok támogatottságában csak a statisztikai hibahatáron belüli, nem szignifikáns erősségű elmozdulásokat találunk, azaz valójában egyetlen párt táborának méretében sem történt változás.
  • A teljes népességen belül a kormánypártok áprilisban 23%-os, júliusban 22%-os támogatottságot élveztek, míg a legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Jobbik, 14%-os áprilisi és 13%-os júliusi eredménnyel. A baloldali kihívók támogatottsága is stagnál: az MSZP-é az áprilisi 10%-ot követően júliusban 11%, a Demokratikus Koalícióé 5% után 4%, az Együtté és a Párbeszéd Magyarországé külön-külön 1% mind tavasszal, mind pedig most nyáron. Az LMP áprilisban 2%-nyi, júliusban 3%-nyi szavazót gyűjtött. A teljes népességen belül csak a bizonytalanok aránya mozdult el szignifikáns mértékben, mégpedig a növekedés irányába.
  • A pártválasztók körében a FIDESZ-KDNP az április 38% után júliusban 39%-ot, a Jobbik pedig mindkét hónapban 24%-ot kapna egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson. A baloldali pártok közül az MSZP tavasszal 17%-ot, most 19%-ot érne el a pártválasztók körében, a Demokratikus Koalíció 9% után 8%-ot, az Együtt Magyarországért 1%-ot követően 2%-ot, a Párbeszéd Magyarországért pedig maradt 1%-on; eközben az LMP az április 5% után júliusban 4%-on áll. Egyéb pártok áprilisban összesen 4%-nyi szavazatot kaptak volna, ami júliusra 2%-ra csökkent.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 22% – 1 % 39% + 1 %
MSZP 11% + 1 % 19% + 2 %
DK 4% – 1 % 8% – 1 %
Együtt 1% +/- 0 % 2% + 1 %
PM 1% +/- 0 % 1% +/- 0 %
LMP 2% – 1 % 4% – 1 %
Jobbik 13% – 1 % 24% +/- 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 46% + 3 % 2% – 2 %

 

Ipsos: biztos szavazó, pártválasztó; Medián: választani tudó biztos szavazó; Nézőpont: aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Századvég: biztos szavazók; Tárki:  pártválasztó

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2015. július 17-21.
Adatfelvétel módja: CAPI – számítógéppel támogatott személyes interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék