2015 júliusi kutatási eredmények – Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet júliusban az olimpiarendezés és a pártok támogatottságának témájában végzett kutatást. A kutatás adatai szerint az elmúlt fél évben a kormánypártok stabilizálták táborukat, valamint a magyarok csaknem fele pártolja azt az elképzelést, hogy olimpiát rendezzenek Budapesten.

Összefoglaló

  • A magyarok csaknem fele pártolja azt az elképzelést, hogy olimpiát rendezzenek Budapesten, a pártszimpátia azonban befolyásolja, hogy ki hogyan vélekedik a kérdésről – derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készített reprezentatív felméréséből. A felmérés szerint a megkérdezettek 49 százaléka támogatja az olimpiarendezés ötletét, 42 százalékuk pedig ellenzi a budapesti olimpiát. A válaszadók véleményét nem befolyásolta életkoruk, iskolai végzettségük, vagy szubjektív társadalmi helyzetük.
  • A pártpreferencia viszont annál inkább lényeges szempontnak tűnik a téma megítélésében: a Fidesz-szimpatizánsok közel 80 százaléka támogatja a budapesti olimpiát, az ellenzéki szavazók viszont általánosságban nem támogatják az elképzelést. A DK szimpatizánsai a legelutasítóbbak: 95 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy Magyarország olimpiát rendezzen.
  • A felmérés a pártok közti erőviszonyok alakulását is vizsgálta. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében tartósan 27-30 százalékpont között állandósult az elmúlt fél évben. Júliusban a megkérdezettek 28 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal, ami statisztikailag nem különbözik a júniusi 30 százaléktól. A Jobbik támogatottsága jelenleg 13 százalékos. A radikális párt előző fél éves erősödése a tapolcai siker hatása után kifulladni látszik: az akkori 19 százalékos szinthez képest a júliusban mért 13 százalék egyértelmű visszaesést jelent.
  • A baloldali pártok támogatottságában statisztikai értelemben nincs érdemi elmozdulás az előző hónaphoz képest: a szocialistákkal 9 százalék szimpatizál, míg a DK 6, az Együtt 2, a PM 1, az LMP 4 százalékot tesz ki. A rejtőzködők és nem szavazók aránya a júniusi 33 százalék után most 35 százalék.
  • A választási részvételükben biztos potenciális szavazók körében a Fidesz-KDNP 41, a Jobbik 26, az MSZP 11, a DK 9, az Együtt 4, a PM 2, az LMP pedig 6 százalékot tesznek ki.

 

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 28% – 2 % 41% +/- 0 %
MSZP 9% + 1 % 11% – 1 %
DK 6% +/- 0 % 9% – 2 %
Együtt 2% + 1 % 4% + 2 %
PM 1% +/- 0 % 2% + 1 %
LMP 4% +/- 0 % 6% + 1 %
Jobbik 13% – 1 % 26% +/- 0 %
egyéb / bizonytalan / rejtőzködő / nem szavazó 37% + 1 % 1% – 1 %

 

Módszer

Adatfelvétel ideje: 2015. július 24 – 29.
Adatfelvétel módja: CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú
Mintanagyság: 1000 fő
Mintavételi hiba: +/- 3,2 százalék