2014 tavasza ismétlődne 2017 tavaszán

Az áprilisi kormányellenes tiltakozásoknak alig volt hatása a kormánypártok támogatottságára. Ha most vasárnap tartanánk parlamenti választást, a Fidesz-KDNP a listás szavazatok 48 százalékát szerezné meg, mely 4 százalékponttal még jobb is a pártszövetség 2014-es eredményénél – derül ki a Közvélemény-kutatók.hu portál Magyar Idők számára készített összegzéséből.

Magyarország közvélemény-kutatói

Az áprilisi kutatások összegzése 

Az áprilisi kutatások alapján a legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve az egykori baloldali összefogás 25 százalékos eredményt érne el (az MSZP 17, a DK 6, az Együtt és Fodor Gábor Liberális Pártja 1-1 százalékon áll). A Jobbik sem tudott profitálni az elmúlt hetek eseményeiből, egy mostani választáson 19 százalékot kapna a párt, mely 2 százalékponttal rosszabb a 2014-es eredménynél. Az LMP támogatottsága ezen a bázison továbbra is az 5 százalékos küszöb környékén ingadozik, ezúttal 4 százalékos. Mindez azt jelenti, hogy egy most vasárnapi voksoláson megismétlődne a 2014-es választás eredménye.

havi_osszesito

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népességen belül

Az áprilisi mérések átlagolt eredménye alapján a Fidesz-KDNP továbbra is magabiztosan vezeti a pártok versenyét, jelenleg 30 százalékon áll a teljes felnőtt népesség körében. Ez azt jelenti, hogy az aktív belpolitikai viták ellenére is sikerült megőriznie a kormánypártoknak nagyjából 2,5 milliós szimpatizánsi táborukat. A Medián, a Nézőpont Intézet, a Századvég és a Tárki áprilisi adatai alapján a Fidesz 31-33 százalékon áll ezen a bázison. Az Iránytű Intézet és a Republikon Intézet 29 százalékot mért a kormánypártoknak, míg a ZRI-Závecz Research 27, a Publicus Intézet pedig 24 százalékot.

A Jobbik támogatottságának kérdésében áprilisban sokkal inkább egyetértettek a közvélemény-kutató cégek, mint korábban: a párt támogatottsága a nyolc cég mérésében 10-14 százalék között volt. Az Iránytű Intézet, a Medián, a Nézőpont Intézet és a Tárki szerint a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, míg a Publicus Intézet, a Századvég Alapítvány és a ZRI-Závecz alapján az MSZP előzi a Jobbikot. A Demokratikus Koalíció továbbra is 3-5 százalékos szimpatizánsi bázissal rendelkezik, míg az Együtt és a Párbeszéd egyre inkább mérhetetlen pártnak számít. A Momentum Mozgalom támogatottsága csökkent, míg márciusban egyes cégek 4 százalékra is mérték az új formációt, áprilisban 0-2 százalékra csökkent a bázisuk a teljes felnőtt népesség körében.

jelenlegi_trend

Legvalószínűbb listás eredmények

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve az áprilisban publikáló cégek közül a Tárki mérte a legjobb eredményt a Fidesz-KDNP-nek, e cég mérése alapján a kormánypártok a voksok több mint felét (51 százalékot) kapnák meg egy most vasárnapi választáson. Szintén jól szerepelnének a kormánypártok a többi kutatócég mérése alapján, a Fidesz-KDNP az összes mérés szerint valamivel jobban áll a 2014-es 44 százalékos eredménynél.

Az MSZP a legvalószínűbb listás választási eredmények átlaga alapján 2 százalékponttal van lemaradva a Jobbiktól, míg az egykori baloldali összefogás pártjai összesítve továbbra is 8 százalékpontos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben. Az MSZP ebben a csoportban a legjobban – 21 százalékkal – a Publicus Intézetnél áll, míg a legrosszabb értéket – 12 százalékot – az Iránytű Intézet mérte a szocialistáknak. A Jobbik támogatottságát négy cég (Iránytű Intézet, Medián, Nézőpont Intézet, Republikon Intézet) is 20 százalékra mérte. A Demokratikus Koalíció továbbra is átlagosan 6 százalékos szavazótáborral rendelkezik és nagy valószínűséggel önállóan is bejutna az Országgyűlésbe, az LMP ugyanakkor egyre kevesebb eséllyel futhat neki a 2018-as parlamenti bejutásnak, az áprilisi mérések átlaga alapján 4 százalékot kapna. Az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Kétfarkú Kutya Párt és Momentum Mozgalom önálló indulás esetén szinte biztosan parlamenten kívül maradna, egyiküknek sem mértek 2 százaléknál jobb értéket a várható választási eredményhez legközelebb eső becslésekben.

havi_osszesito_kutatocegenkent

Módszertan

Az Iránytű Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. április 19-26. között 1000 fő megkérdezésével; a Medián kutatása 1200 fő személyes megkérdezésével 2017. április 21-26. között, Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2017. április 1-20. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. április 10-16. között 1021 fő megkérdezésével; a Republikon Intézet telefonos kutatása 2017. április 7-19. között 1000 fő megkérdezésével; a Századvég Alapítvány telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. április 26. és május 3. között 1000 fő megkérdezésével, a Tárki személyes kérdezésen alapuló adatfelvétele 2017. április 13-26. között zajlott 1002 fős mintán, míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2017. áprilisában szintén 1000 fő megkérdezésével készült. A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Iránytű Intézet – pártot választani tudó biztos szavazók, Medián – választani tudó biztos szavazók, Nézőpont Intézet – legvalószínűbb listás választási eredmény (potenciális szavazók), Publicus Intézet – biztos szavazó pártválasztók, Republikon Intézet – biztos szavazó pártválasztók, Századvég Alapítvány – biztos szavazó pártválasztók, Tárki – pártválasztók, ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.