A decemberi közvélemény-kutatások összegzése

A Fidesz-KDNP a 2018-as év nyertese

Decemberi összegzés 

A Fidesz-KDNP 53 százalékon áll a decemberben publikált közvélemény-kutatások átlagát figyelembe véve, 6 százalékponttal túlszárnyalva a 2018-as belföldi választási eredményét. Az év nyertesének így egyértelműen a kormánypártok nevezhetők, és az is elmondható, hogy a pártok közül egyedül ők tudtak jelentősebb növekedést felmutatni a választást követően. Mélyrepülésbe kezdett ugyanakkor április után a Jobbik, amelynek tábora decemberben 14 százalékos. Az MSZP-Párbeszéd a választási eredményét kevéssel túlszárnyaló, 13 százalékos támogatottsággal rendelkezik, és Gyurcsány Ferenc DK-ja is fel tud mutatni némi növekedést, immáron 8 százalékos, vagyis népszerűsége stabilan meghaladja a parlamenti küszöböt. Szintén bővült a most 4 százalékos Momentum és a 3 százalékos Kétfarkú Kutyapárt tábora. A Jobbik mellett az az LMP a választás utáni időszak másik nagy vesztese, amely arányaiban még rosszabbul teljesített, mint az egykori Vona-párt. A zöldek az áprilisi 7 százalékos eredményük után – szavazóik több mint felét elveszítve – jelenleg 3 százalékon állnak. A Mi Hazánk támogatottsága 2 százalékos decemberben.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

2018 utolsó hónapjában nem kevesebb, mint öt intézet, az IDEA, a Medián, a Nézőpont, a Publicus és a Závecz Research adott ki országos reprezentatív kutatásokon alapuló pártpreferencia-becsléseket. (Az IDEA két alkalommal is publikált, esetében az alábbiakban a mérések átlagos eredményét szerepeltetjük.) A teljes népességben Fidesz-KDNP 34 százalékon áll a felmérések átlagát tekintve, ez a novemberi értéknél 1 százalékponttal magasabb. A Publicus 23, az IDEA és a ZRI 35, a Nézőpont 38, a Medián pedig 41 százalékra mérte a kormánypártokat.
1-1 százalékponttal növelni tudta táborát a két nagyobb baloldali párt, az MSZP-Párbeszéd és a DK. A 8 százalékon álló szocialistákat a Nézőpont 6, a ZRI 8, az IDEA, a Medián és a Publicus pedig 9-9 százalékra taksálta. A DK támogatottsága a Publicusnál 3, a Nézőpontnál 4, a Závecznél 5, a Mediánnál és az IDEA-nál pedig 6 százalék.
A 8 százalékos novemberi mélypont után visszaerősödött az októberi 9 százalékára a Jobbik, amelyet az IDEA 8, az összes több intézet pedig 9 százalékra mért. A Mi Hazánk átlageredménye továbbra is 1 százalék. A Publicusnál ebben a hónapban nem érte el az 1 százalékot a Jobbikból kivált párt támogatottsága, a Mediánnál 2 százalékon állnak, míg az összes többi intézetnél 1 százalékon.
A Jobbikhoz hasonlóan az LMP is erősödött 1 százalékpontot, népszerűsége a teljes népességben 3 százalék. Az MKKP némileg visszaesve 2 százalékon áll, akárcsak a Momentum.

Legvalószínűbb listás eredmények

A legtöbb kutatócégnél csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, a kormánypártok az októberi 56 és a novemberi 54 százalék után 53 százalékon zárják az évet. A Publicus 48, az IDEA és a ZRI 51, a Nézőpont 54, a Medián pedig 59 százalékra becsülte a parlamenti kétharmaddal rendelkező pártszövetség táborának méretét.
Ismét növelte 1 százalékponttal a támogatottságát az MSZP-Párbeszéd, ezúttal 13 százlékon áll. Az átlagnak megfelelően mérte a szocialistákat az IDEA és a ZRI, míg a Mediánnál 10, a Nézőpontnál 11, a Publicusnél pedig 16 százalékkal telelnek. A DK is nőtt, mégpedig 7-ről 8 százalékra. Gyurcsány Ferenc pártját a Publicus 6, a Nézőpont 7, a ZRI 8, az IDEA 9, a Medián pedig 10 százalékra mérte.
A biztos szavazók között is visszatért októberi, 14 százalékos szintjére a Jobbik, amely az IDEA-nál és a Mediánnál 12, a Nézőpontnál 14, a Publicusnál és a ZRI-nél 15 százalékos. A Mi Hazánk megtartotta múlt havi, 2 százalékos támogatottságát.
Az októberről novemberre történő növekedés után ismét visszaesett, és immáron csak 3 százalékos az LMP támogatottsága. Megelőzte így a zöldpártot a 4 százalékát tartó Momentum, az MKKP pedig egy szintre került vele.

Módszertan

Az IDEA közösségimédia-alapú mérése 2018. november 30. és december 3., illetve december 17-20. között 2000 fő megkérdezésével; a Medián mérése 1200 fő személyes megkérdezésével 2018. november 30. és december 5. között; a Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2018. november 26. és december 15. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2018. december 13-19. között 1000 fő megkérdezésével; míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2018. december 4-11. között 1000 fő személyes megkérdezésével készült.
A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: IDEA – biztos szavazó pártválasztók; Medián – választani tudó biztos szavazók; Nézőpont – aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Publicus – biztos szavazók; ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.