Az augusztusi közvélemény-kutatások összegzése

Befagytak a pártpreferenciák a nyári hőségben.

Augusztusi összegzés 

Augusztusban sem változott jelentősen politikai pártok támogatottsága az előző hónapokhoz viszonyítva. A Fidesz-KDNP megszerezné a listás szavazatok abszolút többségét egy képzeletbeli „most vasárnapi” országgyűlési választáson, a kormányzó pártszövetség az áprilisi 47 százalékos belföldi eredményéhez képest 7 százalékponttal növelte táborát. A legnagyobb veszteséget az elmúlt négy hónapban a Jobbik szenvedte el, 20 százalékos választási szavazatarányának ötödét elvesztette, augusztusban 16 százalékon áll. Az MSZP-P összesített támogatottsága az áprilisi eredményükkel megegyező 12 százalék, és a DK is tartja tavaszi népszerűségét. 2 százalékpontot veszített az LMP a választási szerepléséhez képest. A zöldek még épp bejutnának a parlamentbe, a 3-3 százalékos Kutyapártot és Momentumot viszont továbbra is a küszöb alatt mérik a kutatócégek.

Pártpreferenciák a teljes felnőtt népesség körében

Augusztusban három közvélemény-kutató intézet (Nézőpont Intézet, Publicus, Závecz Research) publikált mérései alapján a teljes felnőtt népességben 34 százalék a Fidesz-KDNP támogatottsága, amely megegyezik az előző havi átlaggal. Legmagasabbra a Nézőpont taksálta a kormánypártok népszerűségét, 41 százalékot becsülve számukra, a Závecz 35-öt, a Publicus pedig mindössze 25 százalékot mért.
Az MSZP és a Párbeszéd támogatottsága a Publicus adatai szerint 9 százalék, a Závecz szerint 7, a Nézőpont szerint pedig 6 százalék. Így a teljes felnőtt népesség körében 7 százalékos átlagtámogatottsággal rendelkezik a két párt összesen, amely júliushoz képest egy százalékpontos visszaesés.
A Jobbikot mindhárom intézet egységesen 10-10 százalékra mérte, támogatottsága nem változott az elmúlt egy hónapban.
A DK teljes népességbeli támogatottsága a Publicusnál történt visszaesésük miatt 3 százalékra csökkent a júliusi 4 százalékról, az LMP viszont, ahogy május óta mindig, most is 3 százalékon áll. A Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt a múlthavi 1-1 százalékról 2-2 százalékra erősödött, köszönhetően annak, hogy a két párt eredményeit rendszerint nem publikáló Századvég augusztusban nem jelentkezett friss kutatással.

Legvalószínűbb listás eredmények

Júliushoz képest 53 százalékról 54 százalékra nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága a legvalószínűbb listás eredményekre irányuló kutatóintézeti becslések átlagát tekintve. A Závecz Research 56, a Nézőpont 54 százalékos támogatottságot mért számukra, a Publicus 52-t.
Az MSZP-P támogatottsága 1 százalékponttal visszaesett július óta, 12 százalékot érnének el egy választáson. A Publicus 15, a Závecz szerint 12, míg a Nézőpont kutatása mindössze 9 százalékra becsüli a két párt támogatottságát összesen.
A Jobbik a múlt havi 2 százalékpontos visszaesés után ezúttal minimálisan mértékben javítani tudott, 16 százalékos választási eredményre számíthatna. A Nézőpont 17, a Publicus 16 százalékot mért számukra, a Závecz pedig 14-et.
A kisebb parlamenti pártok támogatottsága nem változott az elmúlt hónapban, a DK 6, az LMP pedig 5 százalékon áll. A Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt a teljes népesség mellett az aktív szavazók között is 1-1 százalékpontos növekedést könyvelhet el, jelenlegi támogatottságuk így 3-3 százalék.

Módszertan

A Nézőpont Intézet mérése 2000 fő személyes megkérdezésével 2018. július 19. és augusztus 14. között; a Publicus Intézet telefonos kérdezésen alapuló adatfelvétele 2018. augusztus 10-17. között 998 fő megkérdezésével; míg a ZRI-Závecz Research felmérése 2018. augusztus 10-18. között 1000 fő személyes megkérdezésével készült.
A pártpreferenciák a prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső szavazói bázisokon az egyes kutatócégeknél: Nézőpont – aktív szavazók potenciális pártpreferenciája; Publicus – biztos szavazók; ZRI-Závecz Research – biztos pártválasztók.