2018. júliusi kutatási eredmények – Publicus

Egyre több a pártválasztásában bizonytalan szavazó, és a politikai uborkaszezonban csökken az aktivitási kedv is. Viszont az emberek egyre inkább azt gondolják, hogy rossz irányba mennek a dolgok. A pártok közül a Momentum gyengült, így a kétfarkúak megelőzik őket – derül ki a Publicus Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Összefoglaló

  • Szinte semmilyen változást nem hozott a július a pártok támogatottságában; a nyár közepén csaknem ugyanott állnak, ahol júniusban voltak. A Fidesz a parlamenti választáson elért eredményét hozza, a biztos szavazó pártválasztók körében 49 százalékon áll. Az MSZP–Párbeszéd most ebben a csoportban tartja a 16 százalékot, a Jobbik pedig egy százalékot javítva, most 17-en áll. A felmérés szerint az LMP jutna még be a parlamentbe, a zöldpárt épp a küszöbön, 5 százalékon egyensúlyozik, viszont ez azt is jelenti, hogy a belső harcok, kizárások, kilépések fikarcnyit sem mozdítottak a népszerűségén. Az embereket vagy nem érdekli ez a huzavona, vagy annyira eltökélt a bázisuk, hogy nem fognak rajta a botrányok – bár az előbbi magyarázat talán egy kicsit életszerűbb.
  • A DK tartja a 4 százalékot a biztos szavazó pártválasztóknál, viszont a Kétfarkú Kutya Párt beelőzte a Momentumot. Júniusban még mind a két tömörülés 3 százalékon volt, júliusban viszont a Momentum 2 százalékra esett vissza. A pártválasztásban bizonytalanok tábora ugyanakkor – legalábbis az utóbbi hónapokat nézve – rekordokat döntöget. Most 47 százalék tartozik ide, miközben a múlt hónapban még csak 42, májusban pedig 40 százalék volt ez az arány.

Publicus, Beelőztek a kétfarkúak

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 25% +/-0% 49% + 1 %
MSZP-P 10% — 1 % 16% +/-0%
DK 2% — 1 % 4% +/-0%
Mi Hazánk 0% +/-0% 0% +/-0%
LMP 3% +/-0% 5% +/-0%
Jobbik 11% +/-0% 17% + 1 %
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% — 1 % 3% +/-0%
Momentum 1% — 1 % 2% — 1 %
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
47% + 4 % 4% — 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

CATI – számítógéppel támogatott telefonos interjú

Mintanagyság

1010 fő

Mintavételi hiba

+/-3,1%

Adatfelvétel ideje

2018. július 10-16.