2018. márciusi kutatási eredmények (2.) – Medián

A Medián a legfrissebb (a HVG e heti számában megjelenő) mérésében masszív kétharmadot mért a Fidesz-KDNP-nek – derül ki az intézet legfrissebb, HVG számára készített márciusi pártpreferencia-kutatásából.

Összefoglaló

  • A Medián március második felében készült felmérése szerint a kormánypárt nemhogy gyengült volna (mint azt a hódmezővásárhelyi fiaskója után sokan feltételezték), de még erősödött is: két héttel a voksolás előtt a szavazókorú népesség 41 százalékát, a választani tudó szavazók 53 százalékát tudhatja maga mögött. Ha csak a „nyers” adatokat vennénk figyelembe, még nagyobb lenne a kormánypárt fölénye, ám a Medián kutatói az elemzésben a kérdőíves interjútól elzárkózó választópolgárok szándékait is figyelembe vették.
  • A valós részvételi arányon túl számos más kérdés is nyitva áll. A Jobbik parlamentbe jutása biztosra vehető (a válaszadók négyötöde is a bejutó pártok között nevezte meg), ám a támogatottsága január óta némileg csökkenő tendenciát mutat, és az eredménye akár el is maradhat a 2014-estől. Az MSZP–Párbeszéd szövetség bejutása is viszonylag biztosnak tűnik, bár a közös lista miatt a 10 százalékos küszöböt kell átugrania. Az LMP a „rejtőzködők” köréből is számíthat szavazatokra – az ismeretlen pártpreferenciájú „biztos” szavazók közül minden ötödik adná a voksát közepesnél nagyobb valószínűséggel a zöldpártra. A Medián a DK bejutását is valószínűsíti, bár Gyurcsány Ferenc pártja a kampányban nem tudta erősíteni a pozícióját.

Medián, Kétharmad? – a Medián elsöprő Fidesz-győzelmet mért

teljes népesség változás az előző méréshez képest választási eredményhez legközelebb eső mérés* változás az előző méréshez képest
Fidesz-KDNP 41% + 2 % 53% — 1 %
MSZP-P 9% +/-0% 12% +/-0%
DK 5% — 1 % 6% — 3 %
Együtt 1% +/-0% 1% — 1 %
LMP 5% + 1 % 7% + 2 %
Jobbik 12% +/-0% 16% +/-0%
Liberálisok 0% +/-0% 0% +/-0%
MKKP 1% + 1 % 2% + 2 %
Momentum 2% + 1 % 2% +/-0%
egyéb / bizonytalan
rejtőzködő / nem szavazó
24% — 4 % 1% + 1 %

Módszer

Adatfelvétel módja

PAPI – nyomtatott kérdőíves személyes interjú

Mintanagyság

1200 fő

Mintavételi hiba

+/-2,8 %

Adatfelvétel ideje

2018. március 23-27.